Останнє листя падає з дерев, а повітря стає все холоднішим і холоднішим. Саме час згадати теплий серпневий вечір. В кінці серпня в Києві відбулась унікальна чайна подія - лекція чаєзнавиці - тітестерки Євгенії Мостовенко із циклу «Чаювання по-старокиївськи» в рамках культурно-мистецького заходу в Будинку-музеї Тараса Шевченка.
Олексій побував на події та поділився своїми враженнями спеціально для “Чанті”.
Ти стоїш у казці 18го століття, трикутничок даху прорізає блакитне небо, а по боках нависли стіни більш сучасних будівель. Величезна стара липа широко розкинула своє гілля і прикрила всіх від сонця, а великий дуб періодично кидається жолудями і, падаючи на бруківку, вони весело клацають.
Ти дивишся у чашку чаю та бачиш у відображені віконце будинку - у цьому будинку Тарас Шевченко провів найкращий рік свого життя. Нині це будинок - музей, і ти навіть не міг мріяти, що колись потрапиш сюди на чаювання… та ще й на дійство, у тій самій традиції, як пив чай сам Тарас, а він був знавцем чаю!
Чаювання по-старокиївські - як приємно знати, що Українці теж мають свою чайну церемонію.
І якщо китайська церемонія – це про споглядання, англійська – це про спілкування, а то Старокиївська – це про… поїсти 😅 поїсти?! Так, ми звикли, що чайні дійства це про чай, але українці вміють дивувати. І коли ти кладеш до рота шматочок сухого київського варення та робиш ковток чаю… і все це починає танути в роті… ти розумієш, що рай на землі є і він тут і зараз.
На моїй пам’яті це дійсно чи не єдиний випадок, коли у чайному дійстві сам чай грає у парі з цими дивовижними смаколиками і насправді складно сказати, хто тут з них головний… та й не треба то з’ясовувати… беріть обидва!✌️
Розповідь Євгенії, ініціаторки цієї події та знавця чаю, занурило мене в історію потрапляння чаю на українські землі та його шлях до сердець Киян. Є у Киян і свій секретний рецепт для сухого варення, що був збережений у Києві.
А черговий жолудь клацає о бруківку і виводить тебе з цієї чайної медитації. Смакота!😃 Українці вміють дивувати… вміють дивувати навіть сам чай☺️✌️
Ну що сказати на останок - українці і тут всіх здивували. Тож чайна культура має глибоке коріння на нашій землі. Може саме тому зараз чай переживає такий бум? Час повертатись до свого коріння?
Yorumlar